Kan ik erkenning van een kind ongedaan maken?  

Antwoord:

U kunt een erkenning alleen ongedaan maken als u (de erkenner) niet de biologische vader bent van het kind. Of u de biologische vader bent, kan worden vastgesteld op basis van onderzoek naar DNA of bloedproeven.

Verzoeken tot vernietigen erkenning

Een erkenning kan alleen ongedaan worden gemaakt in bijzondere omstandigheden en bijvoorbeeld niet omdat u bij nader inzien van gedachten bent veranderd. U kunt de rechter verzoeken om de erkenning te vernietigen. Ook het kind zelf, de moeder van het kind en het Openbaar Ministerie kunnen een verzoek tot vernietiging indienen. Een advocaat kan nadere uitleg geven over de gronden voor vernietiging. De biologische vader van een kind heeft geen mogelijkheid een verzoek tot vernietiging van de erkenning in te dienen als het kind door een ander is erkend.

Gevolgen vernietiging erkenning

Vernietiging van de erkenning heeft tot gevolg dat de erkenner nooit de vader van het kind is geweest. De situatie zoals die was voor de erkenning keert dan terug. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de kinderen de nationaliteit van de vader verliezen en die van de moeder 'overhouden'.

Advocaat nodig

Voor het verzoek de erkenning te vernietigen heeft u een advocaat nodig. Uw advocaat kan u meer informatie over de voorwaarden geven.

Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

19-10-2014

Gerelateerde producten

Stuur door aan een vriend