Kan ik bezwaar maken tegen het doorgeven van mijn donorgegevens kunstmatige bevruchting?  

Antwoord:

Dat kan soms wel en soms niet. Het hangt af van:

  • het soort gegevens
  • het moment waarop u eiceldonor of spermadonor was.

Alleen donorgegevens van donaties na 1 juni 2004 staan geregistreerd.

Fysieke gegevens

Als donor van sperma of eicellen kunt u geen bezwaar maken als een donorkind uw fysieke gegevens (haarkleur, oogkleur, postuur) en sociale gegevens (opleiding, leefsituatie) opvraagt. Is het kind 12 jaar of ouder? Dan worden deze gegevens altijd aan het kind gegeven als het daarom vraagt en als de gegevens beschikbaar zijn.

Persoonsgegevens donor

Kinderen van 16 jaar en ouder kunnen vragen om uw persoonsgegevens. Dit zijn uw voornaam en achternaam, geboortedatum, adres en woonplaats. Of deze gegevens aan het kind worden gegeven hangt af van de datum van donatie: voor óf na 1 juni 2004.

U was eicel- of spermadonor voor 1 juni 2004

Was u vóór 1 juni 2004 donor en heeft u toen schriftelijk verklaard dat uw persoonsgegevens nooit doorgegeven mogen worden aan uw donorkind? Dan gebeurt dit ook niet. Heeft u toen geen verklaring ingevuld? Dan wordt eerst uw toestemming gevraagd.

U was eicel- of spermadonor op of na 1 juni 2004

Was u na 1 juni 2004 donor? Dan kunt u bezwaar maken wanneer uw gegevens worden doorgegeven. Uw bezwaren worden in dit geval niet vanzelfsprekend toegekend. De stichting die uw gegevens beheert, weegt ieders belangen af. Het belang van het kind (weten van wie je afstamt) staat voorop.

Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

21-06-2016

Stuur door aan een vriend