Ik heb een (nieuwbouw)huis gekocht waar veel aandacht is besteed aan energiebesparing en milieu. Kan ik een Groene Hypotheek krijgen?

Antwoord:

Ja, maar uw huis moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Als het om een bestaand huis gaat, kan het alleen als er al een groenverklaring voor het huis is afgegeven. Dat kunt u navragen bij de projectontwikkelaar. U moet er wel rekening mee houden dat een groenverklaring maar 10 jaar geldig is. Met een kopie van de groenverklaring kunt u een Groene Hypotheek afsluiten voor de nog resterende geldigheidsduur.

Als het huis nog gebouwd moet worden gelden andere regels. Als het huis onderdeel uitmaakt van een project van meerdere huizen, dan kunt u eerst uitzoeken of de projectontwikkelaar al een groenverklaring heeft aangevraagd voor het project als geheel. Met een kopie van de groenverklaring kunt u een Groene Hypotheek aanvragen.

Als er nog geen groenverklaring is aangevraagd of als u het huis zelf laat bouwen, bekijk dan of uw huis aan de eisen van een groenverklaring voldoet. Informatie hierover vindt u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, RVO.

Wanneer u denkt dat uw huis aan de eisen zal voldoen, dan kunt u contact opnemen met een bank met een groenfonds. Bedenk dat uw architect of aannemer bereid zal moeten zijn om tijd te stoppen in het aanleveren van informatie en het beantwoorden van eventuele vragen. De aanvraag moet u indienen voordat de bouw vanaf de begane grond is gestart.

Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

17-06-2015

Stuur door aan een vriend