Ik ben 21 en wil mijn motorrijbewijs halen. Waar moet mijn motor aan voldoen?   

Antwoord:

U kunt kiezen om praktijkexamen te doen op een lichte of zware motor. Voor de lichte motor geldt een vermogen van minder dan 35 kW. De cilinderinhoud van deze motor moet meer dan 120 cc zijn en hij moet minimaal 100 kilometer per uur kunnen rijden. Voor de zware motor geldt dat deze een vermogen moet hebben van 35 kW of meer. Voor zowel de lichte als de zware motor geldt dat deze moet zijn voorzien van 2 spiegels, richtingaanwijzers en een L-bord achterop.

Dit geldt tot 19 januari 2013.

Regels vanaf 19 januari 2013

Vanaf 19 januari 2013 veranderen de regels. Er komen 3 verschillende categorieën motorrijbewijzen: A1, A2 en A. Het type rijbewijs dat u kunt halen, hangt af van het vermogen van de motor, uw leeftijd en ervaring.

A1 is voor de lichtste motor. Vanaf 18 jaar mag u hiervoor examen doen (vanaf 17 jaar praktijkles). U moet dan zowel een theorie- als praktijkexamen afleggen. Het praktijkexamen bestaat uit een onderdeel voertuigbeheersing en een onderdeel verkeersdeelneming.

A2 is voor de middelzware motor. Vanaf 20 jaar mag u hiervoor praktijkexamen doen. U moet dan wel al minimaal 2 jaar rijbewijs A1 hebben.

A is voor de zware motor. Vanaf 22 jaar mag u hiervoor praktijkexamen doen. U moet minimaal 2 jaar rijbewijs A2 hebben. Heeft u geen rijbewijs A2? Dan moet u minimaal 24 jaar zijn. U moet dan een theorie- en praktijkexamen doen. Het praktijkexamen bestaat in dat geval uit een examen voertuigbeheersing en een examen verkeersdeelneming.

Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

19-11-2012

Stuur door aan een vriend