Hoe kan ik een kind erkennen? 

Antwoord:

U kunt een kind erkennen bij de gemeente. Dit kan voor de geboorte, tijdens de aangifte van geboorte en op een later moment.

Erkenning van de ongeboren kind

Erkenning van uw kind kunt u tijdens de zwangerschap doen. Dit moet u doen in de gemeente waar u staat ingeschreven. Staat u als ouders in verschillende gemeenten ingeschreven? Dan kunt u kiezen bij welke gemeente de erkenning plaatsvindt. Als de moeder niet in persoon verschijnt, moet zij schriftelijke toestemming geven.

Erkenning bij de aangifte van de geboorte

Erkenning van uw kind kunt u ook tijdens de geboorteaangifte doen in de gemeente waar het kind is geboren. Als de moeder niet in persoon verschijnt, moet zij voor de erkenning schriftelijke toestemming geven.

Erkenning op een later moment

Erkenning van uw kind kan ook op een moment na de geboorteaangifte. De erkenning hoeft dan niet te gebeuren in de woonplaats van de erkenner of het te erkennen kind. Dit kan in elke gemeente. Is het kind 12 jaar of ouder, dan moet het schriftelijke toestemming geven. Is het kind tussen de 12 en 16 jaar, dan moet zowel het kind als de moeder schriftelijke toestemming geven.

Erkenning en huwelijk

Erkenning is niet nodig als het kind binnen het huwelijk wordt geboren.

Erkenning bij notariële akte

Erkenning kan ook plaatsvinden bij de notaris, met een notariële akte.

Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

21-01-2014

Stuur door aan een vriend