Hoe kan ik de rekening van mijn psychotherapeut/psychiater controleren?   

Antwoord:

Om te controleren of uw rekening klopt, volgt u de volgende stappen:

  1. U zoekt op wat uw behandelaar in rekening brengt. Dit kunt u afleiden uit de laatste 6 cijfers van de DBC-code. Bijvoorbeeld: 101452000123. Het gaat dan om de cijfers 000123. De eerste 3 cijfers (in dit voorbeeld 000) geven aan dat het om een behandeling zonder verblijf gaat. De laatste 3 cijfers (123 in dit voorbeeld) geven aan waarvoor u behandeld bent.
  2. U zoekt op of uw behandelaar de maximumtarieven heeft gehanteerd die horen bij de codes voor verblijf en behandeling. U kunt deze tarieven vinden op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Notabedrag wijkt af

Wijkt het totaalbedrag af van de optelsom van de afzonderlijke bedragen? Dat kan. In bepaalde gevallen mag uw zorgaanbieder een verrekentarief in rekening brengen. Dit verrekentarief is een procentuele prijsopslag. De NZa stelt de hoogte van dit verrekentarief vast.

Meer informatie

Voor meer informatie over de tarieven van psychotherapeuten en psychiaters en de dbc-codes op uw nota kunt u terecht bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Voor vragen over uw nota kunt u ook altijd terecht bij uw zorgverzekeraar.

Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

21-06-2016

Stuur door aan een vriend