Hoe doe ik aangifte van vermissing van een Nederlands paspoort of identiteitskaart?

Antwoord:

Bij vermissing van uw paspoort of identiteitskaart moet u altijd aangifte doen bij de gemeente. Ook als u niet een nieuw paspoort of identiteitskaart wilt aanvragen. Ga persoonlijk langs bij de gemeente om aangifte te doen.

Aangifte doen in Nederland

Op Paspoortinformatie.nl ziet u in welke gemeenten u direct aangifte kunt doen. U hoeft dan niet naar de politie om aangifte te doen.

In bepaalde gemeenten moet u ook aangifte doen bij de politie als u uw paspoort of identiteitskaart kwijt bent. De politie maakt een proces-verbaal op. U moet u wel kunnen legitimeren met een ander identiteitsdocument (bijvoorbeeld uw rijbewijs). Kunt u zich niet legitimeren? Dan vraagt de politie naar de gegevens van uw vermiste paspoort of identiteitskaart, zoals het nummer. Dit nummer kunt u navragen bij de gemeente.

Neem het proces-verbaal mee naar de gemeente als u een nieuw paspoort of identiteitskaart gaat aanvragen.

Aangifte doen in het buitenland

Bent u uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart in het buitenland kwijtgeraakt? Dan doet u eerst aangifte bij de politie in het land waar u op dat moment verblijft. Bij de ambassade of het consulaat kunt u een nooddocument (laissez passer of noodpaspoort) aanvragen. Met dit document kunt u reizen. Het is dan ook alleen geldig voor de verdere duur van de reis.

In Nederland doet u ook aangifte bij de Nederlandse politie. De politie maakt een proces-verbaal op. Met dit proces-verbaal kunt u bij de gemeente een nieuw paspoort of identiteitskaart aanvragen.

Let op!

Is uw paspoort of identiteitskaart gestolen? Dan moet u altijd eerst aangifte doen bij de politie. Diefstal blijft een zaak van de politie.

Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

16-07-2013

Stuur door aan een vriend