Heb ik voor mijn huisdier een dierenpaspoort nodig?

Antwoord:

Als u een hond, kat of fret bezit, dan heeft u voor het reizen binnen en buiten de Europese Unie (EU) een dierenpaspoort nodig. De dieren moeten bovendien ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid) en ze moeten te identificeren zijn met een chip. Een tatoeage is sinds 2 juli 2011 niet meer toegestaan. U kunt het dierenpaspoort aanvragen via uw dierenarts.

Neemt u uw kat, fret of hond mee op vakantie naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Malta of Zweden, dan moet uw huisdier ook een aantal maanden voor vertrek een bloedtest ondergaan. Uw dierenarts kan de bloedtest afnemen. Uw huisdier moet ook behandeld zijn tegen wormen, vlooien en teken.

Bij reizen buiten de EU moet u rekening houden met een dierenpaspoort, inenting tegen rabiës en identificatie van uw huisdier met chip. Sommige landen laten een dier niet eerder toe dan na een langdurig verblijf in quarantaine. Voor alle eisen kunt u het beste contact opnemen met de ambassade van het betreffende land.

Voor het reizen met konijnen, kleine knaagdieren, vogels, vissen en amfibieën is een door de dierenarts afgegeven gezondheidsverklaring meestal genoeg. Voor meer informatie neemt u contact op met de ambassade van het land dat u wilt bezoeken.

Wilt u een huisdier van een land buiten de EU meenemen, dan moet het dier aan een aantal voorwaarden voldoen. Meer informatie hierover vindt u op het Informatiesysteem Import Veterinair Online van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

05-08-2014

Stuur door aan een vriend