Ben ik verplicht gordels te hebben in mijn kampeerauto?   

Antwoord:

Of een kampeerauto gordels moet hebben hangt af van wat er op het kentekenbewijs staat of wanneer de auto voor het eerst in het verkeer is gebracht. Staat op het kentekenbewijs het aantal zitplaatsen aangegeven, dan moeten deze zitplaatsen gordels hebben die verplicht gebruikt moeten worden.

Is het aantal zitplaatsen niet op het kentekenbewijs aangegeven, dan moet nagegaan worden of de kampeerauto gebaseerd is op een bedrijfsauto of een personenauto:

  • Is de kampeerauto gebaseerd op een bedrijfsauto en ná 31 december 1997 in het verkeer gekomen? De naar voren gerichte voorste zitplaatsen moeten voorzien zijn van gordels.
  • Is de kampeerauto gebaseerd op een bedrijsauto en vóór 31 december 1997 in het verkeer gekomen? Deze kampeerauto's hebben vaak geen gordels en dan geldt de gordelplicht niet.
  • Is de kampeerauto gebaseerd op personenauto's en ná 30 september 2000 in het verkeer gekomen? De naar voren en naar achteren gerichte zitplaatsen moeten gordels hebben.
  • Is de kampeerauto gebaseerd op personenauto's en ná 31 december 1989, maar vóór 1 oktober 2000 in het verkeer gebracht? De naar voren gerichte zitplaatsen mogen dan alleen gebruikt worden als ze gordels hebben.
  • Is de kampeerauto gebaseerd op personenauto's die vóór 31 december 1989 in het verkeer zijn gebracht geldt de gordelplicht niet.
Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

17-02-2015

Stuur door aan een vriend