Start opknapbeurt natuurgebied De Malpie

Dit item is gearchiveerd op 31-10-2013.

De gemeente Valkenswaard start vrijdag 11 oktober 2013 met werkzaamheden op De Malpie. Waarom? Vanwege het behoud en het herstel van heide, vennen en bijzondere planten en dieren. Benieuwd? En wilt u weten waarom en wat de gemeente gaat doen? De gemeente Valkenswaard licht dat toe in webfilmpje met prachtige beelden van  De Malpie.

Ga hier naar het filmpje. U kunt ook abonnee worden of de gemeente volgen via twitter of facebook!!
Zaterdag 12 oktober gaan vrijwilligers o.a. van IVN de gemeente weer helpen met het opschonen van de heide. Dat gebeurt nog elke zaterdag(ochtend)  tot 1 november. 

Werkzaamheden

De Bosgroep Zuid Nederland voert de werkzaamheden uit voor de gemeente Valkenswaard die maar liefst 850 ha natuur en bos in eigendom heeft. De Bosgroep verwijdert onder meer opslag en bos in het gebied tussen het Groot Malpieven en de Vaarvennen, om meer water voor de vennen beschikbaar te krijgen, met leefgebied voor  heidesoorten en uitzicht over de vennen. Op dit oude stuifduin wordt bos gekapt. Verder wordt het stuifduin geplagd en ook bij de parkeerplaats in het zuiden om ongewenste plantensoorten te verwijderen en specifieke planten en dieren de kans te geven zich weer te vestigen. Al deze inspanningen sluiten aan op eerdere werkzaamheden op de Malpie en op de ontwikkeling van Transnationaal Landschap De Groote Heide. Het einddoel is natuurherstel van de Malpie als heide- en vennengebied.

Bij het werk wordt groot materiaal ingezet. Om het stuifduin te bereiken moet het fietspad door de Malpie gekruist worden. De Bosgroep streeft ernaar overlast en risico's voor fietsers en wandelaars tot een minimum te beperken en doet een beroep op bezoekers van de Malpie om zelf ook extra oplettend te zijn.