Vrijwilligersverzekering Valkenswaard

Dit item is gearchiveerd op 26-06-2014.

Ook voor vrijwilligers is het belangrijk om goed verzekerd te zijn. Tenslotte kan er tijdens het vrijwilligerswerk altijd iets gebeuren. De gemeente Valkenswaard heeft daarom een collectieve vrijwilligersverzekering afgesloten bij Vrijwilligersnet Nederland.

Wat zijn vrijwilligers?

U bent vrijwilliger als u in een organisatorisch verband onverplicht en onbetaald werk doet om anderen te helpen of met een ander maatschappelijk belang. Hieronder vallen ook maatschappelijke stagiaires, mensen die zich slechts eenmalig inzetten of mensen die met de auto op pad gaan voor de vereniging.

Wie is voor wat verzekerd?

  • Vrijwilligers zijn verzekerd voor aansprakelijkheid particulieren, ongevallen en persoonlijke eigendommen, rechtsbijstand en verkeersaansprakelijkheid.
  • Vrijwilligersorganisaties zijn verzekerd voor aansprakelijkheid bedrijven en Rechtsbijstand. 
  • Bestuurders van vrijwilligersorganisaties zijn verzekerd voor aansprakelijkheid.

Wat betekent dit voor uw vereniging?

Via deze vrijwilligersverzekering zijn alle binnen de gemeente Valkenswaard actieve vrijwilligers automatisch verzekerd. U hoeft hiervoor als vereniging of vrijwilliger niets voor te doen.
Veel verenigingen hebben daarnaast echter nog een aparte vrijwilligersverzekering, of sluiten deze af voor grote toernooien of evenementen.

Heeft uw vereniging nog een vrijwilligersverzekering nodig?

In principe is een aparte vrijwilligersverzekering voor uw vereniging niet noodzakelijk. Wel is het zo dat de gemeentelijke vrijwilligersverzekering pas in tweede instantie in beeld komt. Bij calamiteiten zal eerst gekeken worden naar de vrijwilligersverzekering van de vereniging, alvorens de collectieve vrijwilligersverzekering van de gemeente in beeld komt. Bij het ontbreken van een vrijwilligersverzekering bij uw vereniging zal de gemeentelijke vrijwilligersverzekering echter alsnog tussenkomen en zijn schades dus toch gedekt. Op die manier is een eigen vrijwilligersverzekering voor uw vereniging dus niet noodzakelijk.

Meer informatie

Meer informatie over de collectieve vrijwilligersverzekering van de gemeente Valkenswaard kunt u vinden
op: www.vrijwilligersnetnederland.nl of contact opnemen met Jos.van.der.Heijden@valkenswaard.nl.