Voorlichtingsbijeenkomst na brand in de Venakkerstraat op 16 februari

Dit item is gearchiveerd op 17-02-2012.

Op donderdag 16 februari om 19.30 uur geeft brandweer Valkenswaard een voorlichtingsbijeenkomst in de bijeenkomstzaal van Zuidzorg, Rijt 2 .

 

Aanleiding voor deze bijeenkomst is de woningbrand van 17 december 2011 in de Venakkerstraat.

 

Op 17 december 2011 ontstond er een brand in de woning aan de Venakkerstraat in Valkenswaard. Deze brand ontstond door overbelasting in de meterkast. De brand bevond zich hoofdzakelijk in de woonkamer en ontwikkelde zich binnen korte tijd tot een uitslaande brand. Bij deze brand werd een blusvoertuig en een ladderwagen aan de voorzijde ingezet en een blusvoertuig aan de achterzijde. De bewoners waren tijdens de brand niet thuis. Er zijn daarom gelukkig ook geen gewonden gevallen.

 

Brand is sneller dan de brandweer

Bij een woningbrand hebben mensen maar 3 minuten de tijd om zichzelf in veiligheid te brengen. Sterke rookontwikkeling en het vrijkomen van giftige gassen zorgen in een mum van tijd voor een niet overleefbare situatie. De brandweer is bij woningen ter plaatse in gemiddeld 8 minuten. Mensen moeten zich realiseren dat ze tot dat moment zichzelf moeten kunnen redden.

 

Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst op 16 februari zal de brandweer aandacht besteden aan wat mensen kunnen doen om zichzelf in veiligheid te brengen tijdens brand en hoe ze brand kunnen voorkomen.

 

Zelf maatregelen nemen

Uit onderzoek is gebleken dat voorlichting over brandveiligheid zowel effectief is in het geval er geen brand is geweest, als kort na een brand. In het laatste geval is het effect groter. Dankzij de voorlichting neemt de kennis over brandveiligheid toe en zijn mensen zich meer bewust van het gevaar van brand. Hun houding ten opzichte van brandveiligheid verandert en daarmee neemt de bereidheid om brandveiligheidsmaatregelen te nemen toe.