Val op, fiets verlicht

Dit item is gearchiveerd op 01-12-2010.

Logo politie

Het zijn weer 'donkere maanden'. Juist dan is het belangrijk dat kwetsbare verkeersdeelnemers goed zichtbaar zijn. Daarom is er ook dit jaar weer een fietsverlichtingscampagne waaraan ook de politie in Valkenswaard meedoet.

 

Speciale campagne
De campagne 'Val op, fiets verlicht', die jaarlijks terugkeert tijdens de donkere maanden, is bedoeld om ervoor te zorgen dat fietsers goed zichtbaar zijn. Gedurende de campagneperiode worden in heel Brabant zo'n 50.000 fietsen preventief gecontroleerd op deugdelijke verlichting en reflectie. Gemeenten, Veilig Verkeer Nederland, de BOVAG, de Fietsersbond en de politie werken daarbij samen.

 

Strenge controles
Naast preventieve acties wordt ook streng gecontroleerd door de politie, vooral op schoolgaande routes. Geen licht op je fiets betekent een geldboete van toch al gauw 35 euro. Zolang de voorraad strekt, zullen agenten losse lampjes uitdelen aan de fietsers die even daarvoor een boete kregen. Want goede verlichting en reflectie is van levensbelang.

 

Achtergronden en feiten
Vrijwel iedere Nederlander heeft een fiets en gebruikt deze regelmatig. Voor kinderen en schoolgaande jeugd is fietsen, naast lopen, zelfs de belangrijkste manier om zich te verplaatsen. Jaarlijks komen zo'n tweehonderd fietsers in het verkeer om het leven. Van de ziekenhuisgewonden onder alle verkeersdeelnemers vormen fietsers het grootste deel: ongeveer tienduizend. Zo'n twintig procent van de fietsslachtoffers valt door een ongeval bij schemer of duisternis. Door het niet of onjuist voeren van verlichting bij schemer en duisternis zijn fietsers moeilijk waar te nemen voor automobilisten. Uit metingen blijkt dat ongeveer een derde van de fietsers geen of onvolledige verlichting voert.

 

Informatie
Meer informatie over de fietsverlichtingscampagne en fietsen in het verkeer kunt u vinden op deze websites: www.valopmetjefiets.nl; www.politie.nl; www.rijksoverheid.nl; www.veiligverkeernederland.nl; www.verkeershandhaving.nl en www.fietsersbond.nl. Sommige sites worden bij de start van de fietsverlichtingscampagne aangevuld met de laatste actuele informatie.