Rijden met een slok op is vragen om een 'carnavalskater'

Dit item is gearchiveerd op 09-03-2011.

De politie houdt tijdens de carnavalsdagen meerdere geplande alcoholcontroles in de regio Brabant Zuid-Oost.

 

logo Politie Brabant Zuid-Oost

 

Iedere alcoholcontrole zal zich na enige tijd verplaatsen naar een andere locatie. Het doel hiervan is de pakkans maar ook het pakkansgevoel te vergroten. Dit alles is niet bedoeld om het carnavalsfeest te verzieken, maar juist om te voorkomen dat tijdens het feest er toch bestuurders zijn die denken met een slok op een voertuig veilig te kunnen besturen. Zij zorgen vaak voor veel ellende en treurnis.

 

Ernstig
Jaarlijks zijn er 150 doden en gemiddeld 3.500 ziekenhuisgewonden in het verkeer te betreuren, veroorzaakt door bestuurders met teveel alcohol op. Veelal zijn het ernstig gewonden omdat dronken automobilisten vaker te hard rijden en minder vaak hun gordel om hebben. Naast gewonden en doden veroorzaken dronken bestuurders veel schadeongevallen. Alles tezamen toch een maatschappelijke kostenpost van maar liefst ruim 1,5 miljard euro! Daarom wordt door de politie intensief gecontroleerd in het verkeer.

 

Limieten
Het is wettelijke verboden om een voertuig, óók een (brom)fiets, te besturen onder invloed van alcohol, drugs en medicijnen. Het is ook een misdrijf en kan leiden tot hoge geldboetes, verplicht volgen van dure cursussen, invordering rijbewijs en gevangenisstraf. De alcohollimiet voor ervaren bestuurders is 0,5 promille. Voor beginnende bestuurders is dat 0,2. Een enkel glas bier kan dan voor sommige al te veel zijn. Voor deze lagere limiet is gekozen omdat uit internationaal onderzoek blijkt dat bestuurders die minder dan vijf jaar rijervaring hebben, vaker bij verkeersongevallen betrokken zijn. Al met al redenen om gebruik te maken van het openbaar vervoer of een echte BOB te regelen: 100% BOB, 0% op.

 

Alcoholmissie
Om een idee te krijgen wat alcohol met je doet als automobilist, kun je online het (gratis) vernieuwde 3D-computerspel spelen van het Team Verkeer. Ga naar www.verkeerstalent-online.nl. Twee andere interessante websites: www.cbr.nl en www.verkeershandhaving.nl.

 

Wat doet alcohol met je lichaam
Na consumptie komt alcohol in de maag terecht en wordt vervolgens opgenomen in het bloed. Via het bloed bereikt de alcohol in ongeveer tien minuten de hersenen. Alcohol heeft een verdovende werking op de hersenen waardoor remmingen wegvallen, de concentratie en het geheugen verminderen en neemt de zelfoverschatting bij de gebruiker toe. De consumptie van alcohol heeft ook effecten op het rijgedrag. De stuurtaak wordt slechter uitgevoerd waardoor de bestuurder meer gaat slingeren. Daarnaast neemt de reactietijd toe. Doordat een bestuurder onder invloed van alcohol onverschillig wordt, zal hij ook minder geneigd zijn om voor zijn verminderde rijvaardigheid te gaan compenseren. Daar komt nog eens bij dat de gebruiker zijn eigen mogelijkheden overschat en de risico's onderschat.