Regels voor huis-aan-huis-verkoop

Dit item is gearchiveerd op 30-03-2012.

Soms wordt u iets te koop aangeboden aan de deur. U kunt hierbij denken aan een verkoper die u aan huis producten, energiecontracten, een abonnement op een tijdschrift of een alarminstallatie verkoopt. Dit soort huis-aan-huis-verkoop noemen we colportage.

 

De overheid heeft speciale regels gemaakt over colportage. Hieronder leest u de belangrijkste regels. Ze gelden alleen als u aan de deur iets koopt dat duurder is dan 34 euro.

 

  • De verkoper moet u meteen duidelijk maken dat hij u iets wil verkopen.
  • In Valkenswaard is op de grond van de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) een ventvergunning vereist voor het colporteren en deze vergunning moet de verkoper op uw verzoek kunnen tonen.
  • Een verkoper moet zich op uw verzoek kunnen legitimeren met een geldig identiteitsbewijs.
  • De verkoper mag een product niet splitsen in meerdere koopcontracten, om zo onder de 34 euro te blijven.
  • Tekent u een koopcontract? Dan moet u daar meteen een kopie van krijgen. Zo'n kopie nemen we ook wel een afschrift of een akte. Zonder deze kopie is de koopovereenkomst niet geldig.
  • In het koopcontract staat dat u een bedenktijd hebt van acht dagen. U kunt dus binnen acht dagen beslissen om het product toch niet te kopen. Staat deze bedenktijd niet in het koopcontract? Dan is de koopovereenkomst niet geldig.
  • U kunt binnen acht dagen beslissen dat u het product toch niet wilt kopen. In het koopcontract moet staan hoe en bij wie u kunt melden dat u het product toch niet wilt kopen. Er moet een naam en een adres van het bedrijf in staan.
  • Wilt u het product toch niet kopen? Dan bekijkt het bedrijf of u dit op tijd hebt laten weten. Hierbij geldt de datum waarop u de brief of de briefkaart hebt verstuurd. De datum op het poststempel is het bewijs.

 

Voor meer informatie over colportage en andere zaken: kijk op www.consuwijzer.nl (praktisch advies van de overheid over uw rechten als consument).