Proef blauwe zones: 1,5 uur parkeren alleen in blauwe vak gratis

Dit item is gearchiveerd op 31-10-2013.

De gemeente Valkenswaard houdt in haar centrum de maanden oktober, november en december een proef met  blauwe zones waarin 1,5 uur gratis parkeren toegestaan is met parkeerschijf.  Het gaat om de volgende parkeerplaatsen: het Kerverijplein, Pr Irene Brigadeplein en Deken Mandersplein. Het betreft respectievelijk 63, 15 en 34 parkeerplaatsen die ingericht  zijn als blauwe zone. Overigens kunnen bezoekers nu al voor slechts drie euro per dag in het centrum van Valkenswaard parkeren op de volgende parkeerterreinen: Carillonplein, Kloosterplein, Hazestraat, Emmalaan en Kerkhofstraat.

Verwarring en naleving veranderde regels

De boa's hebben de afgelopen dagen toegezien op het naleven van de veranderde regels in verband met een proef 1,5 uur gratis parkeren in blauwe zones op drie parkeerterreinen van de gemeente. Gebleken is dat veel automobilisten de regels niet begrijpen. Zo liggen er in veel auto's die staan geparkeerd in de blauwe zone parkleertickets/-bewijzen voor de ruit, terwijl daar alleen met een parkeerschijf maximaal 1,5 uur gratis mag worden geparkeerd.

In principe is degene die parkeert zonder parkeerschijf in overtreding (boete €90,-.) Verder tereffen de toezichthouders ook  auto's aan met een parkeerschijf  in de zone waar betaald parkeren geldt (geen blauwe zone/strepen dus). Dat is, voor alle duidelijkheid, niet toegestaan. U loopt het risico op een boete van 56.60 euro (naheffing).

Gele borden ter verduidelijking

De gemeente plaatst vrijdag 4 oktober daarom gele borden bij de betreffenede terreinen om de veranderde situatie te verduidelijken. Verder hangt de gemeente die dag ook informatie op bij de betaalautomaten waarop staat aangegeven dat men anderhalf uur gratis mag parkeren met een parkeerschijf in de blauwe zone. Die zone is aangegeven met borden en met een blauwe lijn. De komende week zal nog coulant met het handhaven van de nieuwe regels worden omgegaan. Zo deelt de gemeente alleen komende week nog in plaats van boetes rode kaarten uit. 

De gemeente voerde de afgelopen periode met ondernemers (horeca en winkeliers) uit het centrum van Valkenswaard overleg over een parkeervriendelijke maatregel in het centrum van Valkenswaard. Deze proef met blauwe zones is het resultaat van dit overleg. Het doel van deze actie is om meer consumenten te trekken naar het centrum van Valkenswaard.