Papier & karton: houd het apart!

Dit item is gearchiveerd op 31-12-2012.

Jaarlijks gebruiken we ca. 225 kilo papier per persoon. Ongeveer 75% van het papier dat we gebruiken, wordt weer ingezameld en gerecycled. Oud papier en karton zijn in Nederland de belangrijkste grondstof voor de productie van nieuw papier & karton. Het is dus geen afval. Weggooien bij het restafval is verspilling.

Wist u dat?

Alleen oud papier dat gescheiden van het restafval wordt ingezameld, kan worden hergebruikt. Oud papier dat bij het restafval belandt, is nat en vies, en daarmee ongeschikt voor recycling en hergebruik. Recycling bespaart grondstoffen.

In Valkenswaard zamelen diverse verenigingen oud papier in. Per inwoner houden we ruim 80,5 kilo papier & karton apart. Maar gemiddeld gooien we per inwoner nog ruim 24 kilo aan papier & karton bij het restafval. Dat is zonde. Als u het oud papier & karton apart houdt, dan kan het gebruikt worden als grondstof voor nieuw papier & karton.

Wat gebeurt er met papier & karton?

Op de papierverwerkingslocaties wordt het ingezamelde materiaal gescheiden. Dit sorteren moet wel, want voor de verschillende soorten nieuw papier & karton (zoals krantenpapier, toiletpapier, golfkarton en vouwkarton) zijn verschillende soorten oud papier nodig. Er wordt een scheiding gemaakt tussen de diverse kwaliteiten papier. Van het gesorteerde papier & karton worden met een aantal speciale persen grote balen gemaakt, die worden aangeleverd bij papierfabrieken in heel Europa en Azië. Zij maken er weer 'nieuw' papier & karton van.

Bewust omgaan met afval is een keuze die u elke dag weer maakt. Houdt u uw oud papier & karton ook apart voor verenigingen, zodat het hele recycleproces weer opnieuw begint? Naast de inzameling van oud papier door verenigingen kunt u ook zelf papier aanbieden bij de milieustraat aan De Vest, bij Speeltuin Geenhoven aan de Hoppenbrouwers (dagelijks van 10.00-17.30 uur) en bij de Boerderij aan de Hovenierswei (maandag van 19.00-20.00 uur).