Onderhoud aan molen in Borkel

Dit item is gearchiveerd op 29-10-2012.

Binnenkort zal de molen Sint Antonius-Abt in Borkel planmatig onderhoud ondergaan. Aan de hand van een onderhoudsrapport van de Monumentenwacht zijn hiervoor de nodige prioriteiten gesteld.

Het is belangrijk dat de molen een veilige plaats is voor de molenaars en de bezoekers. Vooral werkzaamheden aan de constructie van de molen en het gaande werk (draaiende delen) worden nu aangepakt. Om de molen maalvaardig te houden is het nodig om het aswiel, spoorwiel en de lui-tafel in goede conditie te houden. Ook worden de molenstenen opnieuw afgesteld. De "Staartbalk" is in 2009 vernieuwd maar vanwege de werking van het hout is het nodig de staart met daaraan de kruilier opnieuw in de juiste positie te brengen. Op de wieken komen in weer en wind, tijdens het draaien, grote krachten te staan. Omdat de molenaar regelmatig in de wieken klimt, worden diverse houten onderdelen uit veiligheidsoverwegingen vervangen.

Bezoekers

Ten gevolge van de werkzaamheden is het niet uit te sluiten dat bezoekers de molen op enkele dagen niet kunnen bezoeken. De molenaars vragen om uw begrip en zien uit naar uw bezoek. Voor het bekostigen van dit onderhoud wordt gebruik gemaakt van een toegekende BRIM subsidie (Besluit Rijkssubsidiëring Instandhouding Monumenten). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maarten Smeets, gemeente Valkenswaard, telefoon: 040-2083444 of mail naar gemeente@valkenswaard.nl ter attentie van Maarten Smeets.