Inzameling van oude boren, föhns en spaarlampen

Dit item is gearchiveerd op 20-12-2012.

Veel kleine elektrische apparaten zoals mixers, boormachines en spaarlampen verdwijnen nog vaak in de vuilnisbak: in totaal zo'n 35 miljoen kilo per jaar. De gemeente Valkenswaard en Wecycle willen de inzameling van elektrische apparaten, gereedschappen en spaarlampen stimuleren. Want recyclen? Dat doen we samen!

Spaarlampen: een verhaal apart

Gloeilampen worden massaal vervangen door spaarlampen. Deze besparen veel energie. Na gebruik kan een spaarlamp voor ruim 90% worden gerecycled, mits deze apart wordt ingezameld. Een spaarlamp bevat een kleine hoeveelheid kwik en moet daarom worden ingeleverd als klein chemisch afval.

Inleveren kleine apparaten, grote winst voor het milieu

In veel garages en schuurtjes liggen diverse gereedschappen, zoals een boor of hogedrukreiniger, op de plank. Vaak zijn ze al vervangen door een nieuw model. Hiervoor geldt, net als voor een föhn, stofzuiger, mixer, scheerapparaat of elk ander elektrisch apparaat: niet weggooien of laten liggen maar inleveren bij de milieustraat of bij de winkel bij aankoop van een nieuw exemplaar. Door het in te leveren kunnen deze apparaten verantwoord worden gerecycled. Ieder apparaat dat immers buiten het gecontroleerde circuit belandt, hier of in de derde wereld, kan risico’s met zich meebrengen voor het milieu. Daarnaast is er nog een belangrijke reden: bruikbare materialen worden teruggewonnen, zodat er geen nieuwe grondstoffen gebruikt hoeven worden. Grondstoffen worden steeds schaarser. Door elektrische apparaten verantwoord te recyclen, kunnen deze voor 75% tot meer dan 90% weer worden gebruikt om nieuwe producten te maken.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de inlevermogelijkheden in de gemeente? Kijk dan op deze website onder afval en milieu of op de Afvalwijzer of op www.wecycle.nl.