Granieten bestand brokkelt langzaam af

Dit item is gearchiveerd op 06-02-2014.

Van de 800 uitkeringsgerechtigden in de A2-gemeenten (Cranendonck, Heeze-Leende en Valkenswaard) behoort ruim de helft tot het zogenaamde ‘granieten bestand’. 

Dat zijn mensen die langer dan vijf jaar van de bijstand gebruikmaken en voor wie het vinden van werk als (bijna) onmogelijk wordt gezien. Toch is de afdeling Werk & Inkomen van de A2-gemeenten met deze groep aan de slag gegaan. En met succes! Twaalf uitkeringsgerechtigden vonden werk.

In dit project ‘A2-De Kans’ werkte afdeling Werk & Inkomen samen met Ergon en een re-integratiebureau. De uitkeringsgerechtigden met de beste papieren kregen een traject aangeboden gericht op directe bemiddeling naar werk. Van deze groep zijn de meeste deelnemers aan het werk gegaan. Ze kwamen op verschillende werkplekken terecht, zoals een vervoersbedrijf, een kledingwinkel en een callcenter. Bijstandsgerechtigden met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt startten op een werkplek bij Ergon zodat ze werkritme en werknemersvaardigheden op konden doen. Zodra deze mensen lieten zien dat ze het werk aan konden, is betaald werk voor hen gezocht. Daarnaast heeft één persoon een contract gekregen bij een bed&breakfast op een zorgboerderij. Daarnaast hebben zes personen een arbeidscontract gekregen bij Ergon en stromen uit de bijstand.

Terugkeren arbeidsproces

Uit gesprekken met deze mensen blijkt hoe blij ze zijn om weer in het arbeidsproces terug te keren. Wethouder Buiter van sociale zaken: “Zo zie je maar weer dat iedereen een kans verdient. We moeten nooit ophouden met investeren in mensen. Mensen niet afschrijven maar kansen blijven bieden.”
A2 De Kans is mede gefinancierd met Europese subsidie. De afdeling Werk & Inkomen van de A2-gemeenten blijft zich ook in 2014 inzetten om te zorgen dat meer mensen aan het werk komen.