Gemeente Valkenswaard koopt nieuwe gemeentewerf

Dit item is gearchiveerd op 29-07-2013.
  • minder overlast

  • efficiënter 

  • aankoop een buitenkans

Op 12 juli 2013 is de gemeente Valkenswaard eigenaar geworden van een nieuwe gemeentewerf aan de J.F. Kennedylaan 3a. Het gaat om het achterste gedeelte van de gebouwen van Swedish Match die door faillissement van Stairs Onroerend Goed B.V. te koop kwamen. Het voorste kantoorpand is gekocht door Tara Strategic Investments B.V.

De gemeente maakt het komende half jaar de gebouwen gereed voor gebruik zodat de  gemeentewerf in januari 2014 kan verhuizen van de Emmalaan naar de nieuwe locatie.

Buitenkansje

De gemeente onderhandelde de laatste maanden intensief met de curator. Volgens wethouder Marcel Bax heeft de gemeente een buitenkansje met deze aankoop dankzij de recessie. Toen besloten werd dat de gemeente het kantoorpand niet ook wilde aankopen, diende Tara zich aan als gegadigde voor het kantoor. De eigenaars van TARA zijn Celtic Tigress Limited, Mimnagh Holdings BV. Celtic Tigress is verder eigenaar van de bedrijven 2M Engineering Limited, 2M Netherlands BV, en Remedy Distribution BV. Alle drie bedrijven zijn technologie ontwikkel bedrijven en zitten nu in Veldhoven. Ze zullen alle drie ook verhuizen naar het nieuwe pand. De gemeente is blij dat jonge dynamische bedrijven zich in Valkenswaard gaan vestigen.

Eerder gaf de raad groen licht voor de aankoop van de werf en stelde 2,2 miljoen euro voor de verwerving en 843.000 euro voor de verbouw beschikbaar. De verwervingsprijs is 2/3 van de taxatiewaarde. Met de nog verwachte meevallers in de verbouw en de eerder gunstige deal voor de bouw van de brandweerkazerne bespaart de gemeente ruim een half miljoen op het begrote bedrag van 6,8 miljoen euro voor werf en brandweerkazerne.

Minder overlast omwonenden Emmalaan

De nieuwe gemeentewerf biedt plaats aan de 30 medewerkers van de buitendienst. Door de verhuizing van de Emmalaan midden in een woonwijk naar het bedrijventerrein Schaapsloop I is er veel minder overlast van met name vrachtwagens voor omwonenden.

De gemeente wil ook de andere depots waar de gemeente materialen heeft opgeslagen, onderbrengen op de nieuwe locatie. In de grote loodsen wil de gemeente straks alle opslag en voertuigen overdekt stallen.

Laden en lossen overdekt

‘Doordat vrachtwagens naar binnen kunnen rijden, is ook het laden en lossen voortaan overdekt. Niet alleen zorgt de nieuwe werf voor een grote efficiencywinst, maar ook de arbeidsomstandigheden worden veel beter: de mensen van de buitendienst kunnen voortaan overdekt werken, wat vooral in de winter een groot voordeel is’, licht wethouder Marcel Bax toe.