EK-voetbal: let op brandveilige versiering

Dit item is gearchiveerd op 02-07-2012.

De nationale voetbalcompetitie is ten einde en het Europees kampioenschap voetbal staat alweer voor de deur. De eerste café's, huizen en straten zijn al oranje gekleurd. Ook in winkels worden inmiddels de eerste oranje versieringen aangebracht. Deze vele versieringen - helaas nog te vaak van brandbaar materiaal - kunnen echter ook gevaarlijke situaties tot gevolg hebben. De brandweer vraagt caféhouders, winkeliers en ook burgers alert te zijn op de brandveiligheid van de slingers, vlaggen, papieren vlaggetjes en boa's.

 

Horeca

Volgens de branchevereniging NVBR is de horeca over het algemeen goed op de hoogte van de brandveiligheidsregels: veilige versiering, adequate vluchtroutes, blusmiddelen, noodverlichting en niet te veel bezoekers. De brandweer controleert samen met de horecaondernemers regelmatig de brandveiligheidsvoorzieningen. Toch vraagt de brandweer extra aandacht voor brandveilige versieringen in de horecagelegenheden, omdat er veel mensen samenkomen.

 

Thuis en op straat

Veel mensen kijken thuis op de televisie naar het WK, samen met familie, vrienden en buren. Straten worden versierd en oranje materialen worden aan huizen bevestigd. Burgers zijn dus zelf verantwoordelijk voor een brandveilige omgeving. Dat geldt ook voor aanrijroutes van hulpdiensten.

 

Tips op een rijtje voor veilig versieren

  • Niet alle rood, wit, blauw of oranje vlaggetjes die in de handel zijn, hebben de juiste brandvertragende kwaliteit. Zorg dat u brandveilige versiering aanschaft en aanbrengt.
  • Houd versiering op minimaal 50 centimeter afstand van spotjes en andere apparaten waarvan de oppervlaktetemperatuur kan oplopen.
  • Zorg dat versieringen boven de openbare weg hoger dan 4.2 meter hangen. Houd een breedte van tenminste 3.5 meter vrij.
  • Gebruik brandveilig materiaal.