Drugsspeurhond opnieuw actief in uitgaansgebied Valkenswaard

Dit item is gearchiveerd op 08-10-2012.

De drugsspeurhond is op de stapavond van zaterdag 22 op zondag 23 september opnieuw ingezet in het Valkenswaardse horecagebeid. De speciaal opgeleide politiespeurhond werd in mei van dit jaar binnen de gemeente voor het eerst gebruikt voor het speuren naar drugs in de horeca. De gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie maken zich samen sterk voor een veilig uitgaansklimaat in Valkenswaard en daar horen geen verdovende middelen bij. In de toekomst zal de drugsspeurhond dan ook vaker in het uitgaansgebied aanwezig zijn.

Een drugsspeurhond is opgeleid in het waarnemen van verdovende middelen. Na een signaal van de hond mag de politie verder onderzoek doen op basis van de Opiumwet. Een verdachte wordt dan staande gehouden voor een onderzoek aan de kleding. Worden drugs aangetroffen dan kan dit een aanhouding tot gevolg hebben. 
Volgens de Opiumwet mag niemand in het bezit zijn van drugs. Daarbij gelden voor harddrugs zwaardere straffen dan voor softdrugs. Het Openbaar Ministerie en de politie hanteren bij het aantreffen van grotere hoeveelheden drugs het vervolgingsbeleid, dat kan variëren van een transactie tot een oproep (dagvaarding) om voor het gerecht te komen. 

Resultaten
De drugsspeurhond gaf tijdens de controle één keer een signaal af dat voor de politie aanleiding gaf voor een verder onderzoek naar verdovende middelen. Bij deze persoon, een 22-jarige man uit Valkenswaard, zijn zeven cachetjes met in totaal 5,4 gram cocaïne en een kleine hoeveelheid hennep aangetroffen en in beslag genomen. Hij is rond 00.30 uur op de Kerkweg aangehouden. De aangetroffen hoeveelheden maakten de man verdacht van mogelijke handel in drugs. Aansluitend heeft de politie onder leiding van de rechter-commissaris van de rechtbank van 's-Hertogenbosch een verblijf- en een woonadres van de verdachte in Valkenswaard doorzocht. Dit leidde tot het aantreffen en de inbeslagname van onder meer 15 gram cocaïne en versnijdingmiddelen. De verdachte zit vast voor verder onderzoek.
Tijdens de inzet van de drugsspeurhond zagen agenten een 28-jarige Eindhovenaar en een 30-jarige Veldhovenaar op de Markt tegen een aantal fietsen vallen die hierdoor beschadigingen opliepen. Beiden zijn hierop rond 3.20 opgepakt. Bij de 30-jarige man is tevens een cachetje met ongeveer een halve gram cocaïne aangetroffen. Het tweetal mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De 28-jarige man krijgt een geldboete opgelegd. Tegen de 30-jarige man wordt een proces-verbaal opgemaakt, dat door de politie doorgestuurd wordt naar het Openbaar Ministerie. 

Word niet de gebeten hond
Een veilig en gezellig uitgaansgebied in Valkenswaard, daar horen geen verdovende middelen bij. De gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie pakken drugsgebruik en/of -handel dan ook hard aan. Een onaangekondigd bezoek van een drugsspeurhond tijdens een willekeurige stapavond in Valkenswaard is een voorbeeld van deze gezamenlijke aanpak. Rondom de inzet van de drugsspeurhond is tevens een folder ontwikkeld met een aantal spelregels waarmee je voorkomt de gebeten hond te worden. Deze folder wordt tijdens de stapavonden waarop de drugsspeurhond wordt ingezet ook uitgedeeld aan het publiek.