Dropping veldkeien Liberation Route

Dit item is gearchiveerd op 02-02-2012.

Eind december 2011 zijn op de Markt en bij café Suykerbuyck aan de Luikerweg veldkeien gedropt voor de Liberation Route Brabant.

 

Deze veldkeien markeren een bijzondere plek ten tijde van de bevrijding in 1944. Vanaf januari 2012 kunt u hier, met behulp van uw telefoon, een hoorspel beluisteren dat verhaalt over deze bijzondere gebeurtenis.
Deze luisterplekken zijn een van de 25 locatie waar in Brabant grote veldkeien geplaatst liggen. Er komen veldkeien op luisterplekken in de gemeenten: Best, Bergeijk, Bernheze, Bladel, Boxmeer, Eindhoven, Grave, Landerd, Lommel (BE), Nuenen, Oss, Schijndel, Sint Oedenrode, Son & Breugel, Uden, Veghel, Veldhoven en Waalre.

 

Liberation Route Brabant

Liberation Route Brabant is een informatieve, beleefbare route die op een aantrekkelijke en laagdrempelige wijze de geschiedenis van de bevrijding van Brabant in 1944-1945 (Operation Market Garden) tot leven brengt. Het project is een initiatief van de samenwerking tussen Platform Market Garden, Liberty Park Overloon, Museumpark Bevrijdende Vleugels en Vrijetijdshuis Brabant. Liberation Route Brabant maakt deel uit van de internationale bevrijdingsroute Liberation Route Europe (From Normandy to Berlin).

 

Beleef de Liberation Route Brabant

De Liberation Route Brabant is herkenbaar door de veldkeien die worden geplaatst op relevante luisterlocaties. Op de kei is een informatiepanel bevestigd, waarop een nummer staat behorend bij het verhaal van deze plek en de titel van de locatie. Daarnaast vindt men hier een telefoonnummer en QR-code. Wanneer men het telefoonnummer intoetst, krijgt men voor € 1,- per gesprek een levendig luisterspel te horen over een gebeurtenis die op de betreffende locatie heeft plaatsgevonden. Wanneer men de QR-code scant, komt men op een webpagina waar meer informatie over deze gebeurtenis is te zien en te beluisteren. Men kan hier ook een MP3 met het hoorspel downloaden, beelden bekijken (foto's en film) en zien welke interessante andere plaatsen hierna te bezoeken zijn. Deze mobiele webpagina is ook te benaderen via layar. Daarnaast is voor de Liberation Route Brabant een iPhone applicatie gemaakt. wanneer men deze applicatie download op de iPhone begint het luisterverhaal vanzelf te spelen wanneer men in de buurt komt van de veldkei.

 

Liberation Route

Liberation Route is de route die de geallieerden in september 1944 volgden tijdens de bevrijding van Europa. Hoewel de gevolgen van WOII tientallen jaren merkbaar bleven in het dagelijks leven, zijn ze langzamerhand steeds minder zichtbaar geworden. De betekenis is er echter niet minder om. Meer informatie vindt u op www.liberationroute.com. Op deze website vindt u ook meer informatie over de 52 keien en bijbehorende verhalen die in Gelderland al zijn te beluisteren.