Doe mee en zeg met carnaval ook nee!

Dit item is gearchiveerd op 23-02-2012.

Carnaval, de tijd van feest, leut en plezier. Een feest waar jong en oud naar uitkijkt en aan deelneemt. Ook een tijd waarin de alcohol rijkelijk vloeit. Met carnaval is het belangrijk dat ouders en verstrekkers van alcohol consequent zijn en kinderen onder de 16 geen alcohol laten drinken. Uit onderzoek blijkt immers, dat er dan vaak geen weg meer terug is: ze zijn de bekende drempel over en voelen zich gesterkt door die toestemming voor die ene keer.

 

 

'Laat je niet flessen!'

Vanuit het regionale alcoholproject 'Laat je niet flessen!' werken de 21 gemeenten en andere partners actief samen om via voorlichting, maar ook regelgeving en handhaving actief samen om te voorkomen dat jongeren onder 16 gaan drinken en het daarna beperken tot redelijke proporties. Algemeen bekend is dat alcohol schadelijk is, maar dat het voor jongeren in de groei veel schadelijker is dan voor volwassenen, is nog niet zo bekend.

 

Waarom geen alcohol onder de 16?

Lange tijd werd gedacht, dat de hersenen rond het vierde tot zesde levensjaar wel zo'n beetje uitgegroeid zouden zijn. Nog niet zo lang is echter bekend, dat de hersenen zich blijven ontwikkelen tot ongeveer het 24e levensjaar.
Vooral rond de puberteit kan alcohol de ontwikkeling van het logisch denken en de sociale vaardigheden verstoren. Tijdens de puberteit neemt het aantal verbindingen tussen de hersencellen toe, alcohol verstoort de groei van het aantal verbindingen. Dat kan blijvende invloed hebben op het gedrag en karakter van het kind. Een tiener kan bijvoorbeeld moeilijker weerstand bieden aan de neiging om iets te doen wat schadelijk is voor zichzelf of anderen (verminderde impulscontrole). Het vergroot de kans op ongelukken, vandalisme, vechtpartijen en onveilig vrijen.

 

Meer informatie

Meer informatie over dit onderwerp kunt u vinden op www.alcoholinfo.nl of bel de alcohol infolijn 0900 500 20 21 (€ 0,10 p/m) voor informatie en vragen over alcohol en alcoholgebruik, een (anoniem) telefonisch gesprek met een medewerker, het bestellen van brochures en beluisteren van hulpadressen.