Huwelijk en geregistreerd partnerschap

Het huwelijk en het geregistreerd partnerschap zijn beide vormen van een verbintenis tussen twee personen. Het zorgt ervoor dat de juridische kant van het samenleven van twee mensen goed geregeld wordt. Er zijn een aantal overeenkomsten tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap maar er zijn ook duidelijk verschillen.

Wat past het beste?

Op de website www.zozijnwenietgetrouwd.nl kunt u alles lezen over de verschillende vormen van samenwonen. U kunt dan ook beter beoordelen welke vorm  het beste bij u en uw partner past. Dit kunt u doen voordat u bijvoorbeeld gaat trouwen of een partnerschapsregistratie aangaat maar ook als u al een tijdje samen bent. Door de komst van kinderen, het starten van een eigen bedrijf of een toekomstige schenking kan uw situatie wijzigen.

Op deze website kunt u ook een online test doen om te bekijken welke afspraken het beste bij uw levenssituatie passen.

Aangifte

Als u wilt trouwen of een partnerschap wilt registreren, moet u aangifte doen bij de gemeente waar u en/of uw partner woont. Dit moet u tenminste twee weken voordat u wilt gaan trouwen doen. U legt dan een verklaring af tegenover de ambtenaar van de burgerlijke stand. De aangifte kunt u schriftelijk of persoonlijk doen aan de balie. De ambtenaar maakt van deze gebeurtenis een akte op. Het is belangrijk dat u alle benodigde gegevens bij u heeft voor de aangifte.

U kunt, tijdens de aangifte, de trouwdatum bespreken. U kunt ook alvast een optie op een trouwdatum nemen. Voor reservering en informatie over het huwelijk of geregistreerd partnerschap, kunt u contact opnemen met het Klantcontactcentrum van de gemeente Valkenswaard.

Omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk

Als men eenmaal als partners is geregistreerd, kan men niet meer met elkaar trouwen. Men kan het geregistreerd partnerschap wel omzetten in een huwelijk. Het omzetten kan alleen in de gemeente waarin u woont en niet in een gemeente naar keuze, zoals bij een huwelijk. Bij de omzetting zijn geen handtekeningen van getuigen nodig.
Voor het omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk is de plechtigheid hetzelfde als bij het sluiten van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. U hoeft alleen geen huwelijksaangifte te doen. Voor reservering en informatie over de omzetting, kunt u contact opnemen met het Klantcontactcentrum van de gemeente Valkenswaard.

De kosten van omzetting zijn gelijk aan een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Ga verder naar een overzicht van de kosten.

Let op, het is niet mogelijk om een huwelijk om te zetten in een geregistreerd partnerschap!

In Valkenswaard kunt u op de volgende locaties trouwen of uw partnerschap registreren:

 

Informatie per onderwerp vindt u hieronder