De gemeente Valkenswaard is deze week gestart met preventief spuiten met het biologisch bacteriepreparaat (Bacillus Thuringiensis) om de eikenprocessierups te bestrijden. Dat gebeurt alleen nog op plekken met eikenbomen waar veel mensen voorbij komen, zoals in de buurt van scholen en langs drukke fiets- en wandelpaden. Het gezondheidsrisico is op die locaties groter, als ze met de processierups in aanraking komen.

Verder kiezen we voor natuurlijke bestrijding van de rupsen. Dat doen we door het inzetten van de natuurlijke vijand van de rups: de koolmees. We hangen mezenkastjes op en planten specifiek groen dat vijanden van de eikenprocessierups aantrekt. Ook hangen we speciale broedkastjes op.

Korte periode van bestrijding via bespuiting

De rupsen worden bestreden door bomen te bespuiten met een middel dat alleen rupsen doodt. Dit middel wordt met een hogedrukspuit in de boomkronen gespoten. Om te zorgen dat alle rupsen worden geraakt, wordt de boomkroon kletsnat gespoten. 
Het bacteriepreparaat hecht zich aan de blaadjes en die worden opgegeten door de eikenprocessierups.
Eventueel gelekt bestrijdingsmiddel is ongevaarlijk voor mensen, huisdieren, vogels en planten.

Tip: blijf uit de buurt van de spuitnevel. Vooral omdat daarbij mogelijk brandharen uit oude nesten van de rupsen verwaaien. Die brandharen kunnen irritatie en jeuk veroorzaken aan huid en slijmvliezen. (Nieuwe rupsen hebben nu nog geen brandharen)
Houd ook huisdieren op voldoende afstand.

Voor het beste resultaat moeten de omstandigheden om preventief te bestrijden optimaal zijn. De bomen moeten al voldoende blad hebben, het weer moet gunstig zijn en het ontwikkelstadium van de rups ook. 
In de korte bestrijdingsperiode wordt daarom van heel vroeg in de ochtend tot diep in de nacht gespoten.

Meer informatie

Meer informatie, onder meer over de natuurlijke bestrijding van de rups, vindt u op de op de pagina Rups.